Lund

Soptippar renas med inpumpad luft

En ny saneringsmetod kan minska miljöhotet från tusentals nedlagda soptippar i Sverige. En tysk metod att syresätta gamla soptippar snabbar upp nedbrytning och minskar utsläppen. I Sverige används bland annat tekniken att klä in gamla soptippar i lera.

– Problemet är att det saknas forskning, man vet inte vad man ska titta efter, säger Martijn van Praagh, forskare vid Lunds tekniska högskola.

Det finns runt 5 000 nedlagda soptippar i Sverige som läcker metangas och ämnen som fosfor, kväve och tungmetaller kommer ut i naturen med lakvattnet från tipparna. Enligt forskarna på Lunds tekniska högskola görs som regel ingenting alls med soptipparna och kunskaper om vad som finns i tipparna är dåliga.

I Tyskland används en metod att pumpa in luft i gamla soptippar och luften göra att nedbrytningsprocessen ändras dramatiskt: från flera hundra år till ett par tre år. Det material som brutits ned blir stabilt och även om tungmetallerna inte försvinner så binds i det nedbrutna materialet och stannar kvar. Samma mängd luft som pumpas in tas också ut ur tippen under kontrollerade former. Sedan behöver man inte göra mer, berättar professor Rainer Stegman.   

Områden som en gång varit soptippar kan idag vara mycket attraktiv mark och där kan just luftning vara en lämplig saneringsmetod, menar forskarna. Snabbare saneringsmetoder innebär också att den generation som slängde skräpet också tar hand om det.

– Vi måste ta hand om det avfall som vår generation producerar, säger Rainer Stegman, Tekniska Universitetet i Hamburg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista