VÅRDKONFLIKTEN

Regionen vill ha undantag i Lund

Inom Region Skåne är man nu orolig för att sjuksköterskestrejken vid Lunds universitetssjukhus kan få allvarliga effekter om den varslade strejken bryter ut nästa vecka.

Regionen vill därför undanta sammanlagt 38 av de varslade tjänsterna från strejkvarslet.

– Det finns delar i varslet som omöjliggör att somliga delar som även Vårdförbundet har sagt behöver vara igång, säger Gösta Rehnstam, Region Skånes förhandlingschef i vårdkonflikten

Om konflikten mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting inte är löst innan nästa torsdag, den 29 maj, kommer cirka 1 100 sjuksköterskor och annan vårdpersonal på universitetssjukhuset i Lund att gå ut i strejk.

Region Skåne har nu begärt ett antal undantag från strejk varslet, bland annat personal som jobbar med viss narkos- och transplantationsverksamhet och även personal på till exempel sprutbytesprogrammet.

Regionen och facket har hittills haft två möten om undantagen men har inte kunnat enas. Nästa möte är planerat till på fredag.

Om strejken i Lund bryter ut nästa vecka blir det den fjärde konfliktvågen som drabbar Skåne och att strejken drabbaruniversitetsjukhuset i Lund tycker arbetsgivaren är särskilt allvarligt.

– Lund har en särskild karaktär, säger förhandlingschef Gösta Rehnstam.

Under onsdagsförmiddagen idag kommer Sveriges Kommuner och Landsting och Vårdförbundet att föra fortsatta samtal med medlarna i konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista