MALMÖ

Studieverkstad läggs ner

Studieverkstaden som är en del av Komvux på Kronborg i Malmö hotas av nedläggning. Orsaken är de fortsatta nedskärningarna inom vuxenutbildningarna.

Studieverkstaden erbjuder hjälp till studenter som inte kan studera på fasta tider.

– Jag tycker att det är fruktansvärt, säger Malin Mörck, en av studenterna på Studieverkstaden.

Hon har pluggat länge och tycker att Studieverkstaden har hjälpt henne.

– Det har varit ett oerhört stöd att kunna anpassa studierna efter min förmåga, säger hon.

Det är ett hus med grupprum, datasal och matematikrum som har funnit sedan cirka sju år tillbaka som har väckt debatt på Komvux Kronborg.

Runt 215 personer besöker idag lokalerna på Tuborgsgatan för att få hjälp när de vill med till exempel matematik eller svenska, personer som inte skulle ha haft möjlighet att läsa vidare om det inte vore för att de har kunnat anpassa tiderna.

– Om du har barn och de blir sjuka går det att anpassa studierna efter det, säger Malin Mörck.

Men sedan Komvux fått mindre pengar av staten de senaste åren, omkring 50 miljoner mindre, har man fått skära ner i verksamheten.

Inför nästa år ska det sparas ännu mer och när det började pratas om att lägga ner Studieverkstaden blev det kraftiga reaktioner på skolan.

– Varje gång jag går förbi Studieverkstaden är det alltid personer som hojtar på mig, berättar Antonio Peralta, ordförande i Studeranderådet på skolan.

Efter de kraftiga reaktionerna från studenterna har debatten tagit ordentlig fart. För cirka fyra veckor sedan gav rektorn på skolan, Anders Fredriksson, beskedet att Studieverkstaden ska läggas ner. Men nu är han inte lika säker längre.

– Vi håller på att försöka hitta vägar för att kunna erbjuda någon del av den flexibilitet som Studieverkstaden har kunnat ge våra elever, säger han.

Inom de närmaste dagarna ska man fatta beslut om Studieverkstadens framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista