Öresund

Dom om fisket och Öresundsbron på väg

I dagarna avgörs målet om Öresundsbrons påverkan på fisket. Detta efter att Fiskeriverket överklagat den dom som förra året föll i miljödomstolen, och som slog fast att Öresundsbrokonsortiet inte behövde genomföra några kompenserande åtgärder för påverkan på fisket.

Den 23 mars förra året slog miljödomstolen i Växjö fast att Öresundsförbindelsen inte haft någon negativ inverkan på fisk och fiske i Öresund, i alla fall inte någon som gick att påvisa. Men Fiskeriverket, som företräder ålafiskarna, och som låg bakom anmälan mot Öresundskonsortiet nöjde sig inte med domen, och i dagarna avgörs målet på nytt i miljööverdomstolen i Stockholm.

Fiskeriverket håller fast vid sin linje att uppförandet och driften av Öresundsbron kraftigt minskat antalet ålyngel i området, och kräver därför att konsortiet kompenserar förlusten genom att sätta ut 40 miljoner ålyngel. Anledningen till att ålbeståndet minskat så kraftigt skulle enligt fiskeriverkets utredningar bland annat vara att luktämnen frigetts från havsbotten i samband med muddringsarbete vid bron.

Konsortiet å sin sida menar att minskningen beror på helt naturliga orsaker, och att detta inte alls är något signifikant för just Öresund utan att situationen sett likadan ut i hela Östersjön och även Kattegatt och Skagerrak.

Dom i målet förväntas falla innan midsommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".