Lund

Demonstration i Lund mot bilismen

För första gången höll miljöorganisationen Klimax en manifestation i Lund. Organisationen har tidigare gjort ett par uppmärksammade aktioner i Malmö. Demonstranterna som är utklädda till isbjörnar stoppade på onsdagen trafiken på Östra Mårtensgatan.

– Vi vill protestera mot innerstadsbilismen. Det är befängt när det i många fall går snabbare att cykla än att åka bil. Att ta bussen går inte snabbare än att ta bil, men det är bekvämt, säger Robin Pranter från Klimax.

Klimax är en relativt nybildad miljögrupp som de senaste året stått för en hel del uppmärksammade aktioner, inte minst när sju aktivister anhölls i vintras sedan de under en protest mot flygtrafiken, försökt ta sig in på Malmös flygplats Sturup.

Annars brukar organisationen främst rikta in sig mot biltrafiken. Utklädda till olika djur så ställer de sig helt enkelt på en gata och blockerar trafiken under en kort stund. I Malmö har organisationen haft flera aktioner, men på onsdagen var det alltså första gången i Lund.

Ett femtiotal demonstranter, de flesta i 15 till 30 årsåldern, marscherade iväg den korta biten till Östra Mårtensgatan och ställde sig mitt i vägen.

Cyklister släpptes igenom blockaden och fick till och med applåder av demonstranterna, bilarna däremot fick snällt vända om, och vissa bilister var en aning irriterade.

Cirka tio minuter efter att blockaden inletts dyker polisen upp, de ställer några frågor och filmar demonstranterna, men låter dem fortsätta sin blockad. Efter en kvart är det hela över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista