Många regionpolitiker har kommunuppdrag

Tre fjärdedelar av politikerna i Region Skåne har också förtroendeuppdrag i någon kommun. Skåne ligger näst högst i Sverige när det gäller politiker som alltså har både kommun- och regionuppdrag.

Moderaten Camilla Westdahl är en av politikerna som är med och fattar beslut både på kommunnivå, i Östra Göinge, och på regionnivå. Det kan bli intressekonflikter, tror hon, till exempel när det gäller busskort i kollektivtrafiken.

– Mer pengar till Skånetrafiken ger även möjligheten att öka trafiken i Östra Göinge, säger Camilla Westdahl.

På sikt tror Camilla Westdahl att Skånes bästa också är Östra Göinges bästa. Och hon är med i beslutsprocesser på båda ställen.

Statistiska centralbyråns siffror för år 2007 visar att andelen landstingspolitiker i Sverige som också har förtroendeuppdrag i någon kommun ökat något jämfört med år 2003.

I Skåne är det 75 procent av regionpolitikerna som också är förtroendevalda i en kommun. Vilket gör att Skåne hamnar näst högst upp på listan, bara i Värmlands länslandsting är det större andel landstingspolitiker som också är förtroendevalda i en kommun, 79 procent.

Camilla Westdahl, tror att risker för intressekonflikter mest finns i frågor som gäller sjukvården, när man har problem med lokala vårdcentraler. Men mest tycker hon att det finns fördelar att vara politiskt förankrad i både kommun och region.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".