Malmö

Stora neddragningar ger kö till Komvux

För första gången på flera år kommer det att bli kö till Komvux Kronborg till hösten på grund av de fortsatta nedskärningarna inom vuxenutbildningar runt om i landet. Bidraget till Komvux har minskat kraftigt och nu börjar det märkas ute på skolorna.

– När konjunkturen vänder vill fler skaffa kompetens för att läsa på högskolan, säger Anders Fredrikson, rektor på Komvux Kronborg.

För cirka ett och ett halvt år sedan drogs de statliga bidragen till Komvux ner rejält. För Malmös del innebar det en minskning på 48 miljoner kronor.  Och nu när konjunkturen är på väg att vända märks det också på köerna.

För två år sedan hade Komvux Kronborg 1 400 heltidsplatser, det betyder att dubbelt så många studenter kunde läsa kurser där. Nu i höst kommer man att ha cirka 1 000 heltidsplatser. Nu när studenterna har skickat in sina ansökningar är det många fler än som får en plats som har sökt, säger Anders Fredrikson. Inför nästa år planerar man att skära ner ytterligare till 900 platser. Då kan köerna bli ännu längre.

– Redan idag satsar kommunen mycket pengar på vuxenutbildningen. Men klarar inte av att kompensera för det stora avbräcket, säger Agneta Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista