Ystad

Stinkande tång kan användas för att göra miljövänligt bränsle

Illaluktande tång som flyter i land och sprider stank längs stränder är sommartid ett ständigt problem för många kustkommuner.

Men i Ystad har man nyligen avslutat ett pilotprojekt där man framgångsrikt har hittat ett åtråvärt användningsområde för den ruttnande tången. Där han man lyckats producera biogas av en blandning av tång och gräs.

– Renar man tången går den att använda som fordonsgas och för uppvärmning, säger Bertil Borgström (m), miljöberedningens ordförande i Ystad.

Det var i vintras som Ystad kommun startade sitt projekt med att producera biogas av tång och gräs. Liknande projekt har genomförts i Trelleborg men då har man endast använt sig av tång.

– När man bara hade tång blev det lägre procent biogas än vad man hade väntat sig, berättar kommunekologen Siw Bengtsson som kom med idén att blanda tång och gräs.

Blandningen ger bättre effekt än om man kör dem var för sig. Varje år lägger Ystads kommun ut runt 200 000 kronor på att ta bort tången från stränderna och tidigare har den insamlade tången skapat bekymmer eftersom den måste särbehandlas.

– Kan man komma på ett projekt där det här fungerar kan man ta bort tången kontinuerligt och få de fina badstränder vi önskar oss, säger Bertil Borgström.

Det är nu upp till kommunstyrelsen att avgöra om projektet med att producera biogas av tång ska få fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista