Malmö

Apor tillbaka på Hipp efter 60 år

Det tog närmare 60 år men nu är aporna tillbaks på Hippodromteatern i Malmö. Det handlar om de två halvmeterhöga apor i sten som satt ovanför Hipps port. Aporna var del av originalutsmyckningen sedan tiden då Hipp var en cirkusbyggnad, men monterades ner 1950 under tiden som Hipp var kyrka.

– Det är jätteroligt-. Det är en vacker port till vår scen. Det är underbart att återställa den i originalskick, säger teaterchef Petra Brylander.

Symboler som nu är tillbaka på Hipp i Malmö - Teatern där Malmö stadsteater håller till. Fortfarande återstår lite arbete innan de är helt kompletta. Aporna ska monteras fast bättre i socklarna också få tillbaka sina långa svansar.

Exakt samma apor är det faktiskt inte, det här är en avgjutning i cement. Originalen finns i tryggt förvar på Malmö museer, för man vill inte bli av med dem igen. Det har nämligen varit ett rent detektivarbete att hitta dem. Den ena återfanns som utsmyckning i en privat trädgård.

På Hipp kom de upp redan 1899 när huset uppfördes som cirkusbyggnad. Sedan blev den teater, då fick de också vara kvar. Men när Elimförsamlingen tog över 1950 och förvandlade allt till kyrka.

– Det passade inte riktigt med innehållet i byggnaden. Då åkte de ner, säger stadsantikvarie Anders Reisnert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista