Sjukvård

Akutchefer vill ha kvar akutbilar

Cheferna vid Skånes samtliga akutmottagningar vill ha kvar sina akutbilar som Region Skåne överväger att ta bort. För Region Skåne skulle slopandet av bilarna innebära en besparing med tio miljoner kronor per år och bil.

Enligt Sven Oredsson, akutchef vid Helsingborgs lasarett, är bilarna för viktiga för att tas bort.

– De är en extra förstärkning när allvarliga saker inträffar utanför sjukhuset, säger Sven Oredsson.

När larmet går hos SOS skickas i vissa fall även en akutbil med en läkare och en undersköterska ut till platsen, förutom den vanliga ambulansen. Det är till exempel när någon är medvetslös eller när det handlar om hjärtproblem.

De här bilarna infördes 2005 men redan nu funderar Region Skåne på att ta bort dom igen. Även Vårdförbundet tycker att bilarna är slöseri med resurser och att det ofta räcker med de specialistsjuksköterskor som finns med i ambulanserna.

– Läkaren tillför extra kompetens, de kan gå vid sidan om fasta behandlingsriktlinjer, säger Sven Oredsson.

En del av Region Skånes motivering till att akutbilarna inte behövs är att läkarna har svårt att göra sitt jobb när de hela tiden ska vara beredda att rycka ut på larm.

Region Skåne kommer att börja ta beslut om akutbilarna i nästa vecka.

Enligt cheferna är bilarna för viktiga för att tas bort. Men Region Skåne bygger sitt beslut på två utredningar som visar att bilarna inte innebär någon egentlig skillnad.

- I den första utredningen som gjordes så kom man fram till att det inte var effektivt i förhållande till hur mycket det kostar. Även den andra utredningen visade att man inte hade tillräcklig effektivitet, säger Catharina Blixen-Finneke, moderat ordförande i Vårdproduktionsberedningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista