Malmö

Bostadsbristen slår mot de svaga

Malmö stad har en längre tid lidit av en stor bostadsbrist. Ute i stadsdelarna börjar man nu märka av det tydligt. Flera stadsdelar tvingas placera ut barnfamiljer på hotell. Just nu bor 60 familjer i Malmö på tillfälliga boenden.

– Ur barnets perspektiv är det inte alls bra. Det är svårare med läxläsning och kontakten med kamrater, säger Cecilia Svensson, som är chef för individ- och familjeomsorg i Södra Innerstaden.

Situationen i Malmö är nu värre än på många år. Södra Innerstaden har just nu tio barn på hotell och stadsdelen Rosengård har ett 50-tal barn som bor på tillfälliga lösningar.

Att det ser ut så här beror på den stora befolkningstillväxten som finns i Malmö. Malmö stads prognos för 2007 var en befolkningsökning med 2 500, men i själv verket blev den dubbelt så stor. Nu finns det helt enkelt inte tillräckligt med bostäder åt alla.

– Vi klarar inte det här. Hotell och vandrarhem var bannlysta för några år sedan, men nu är vi där, säger Olle Sundh, lokalförsörjningschef på Malmö stad.

Malmö stad har ingen lösning på problemet. Det måste byggas fler bostäder, men det gör man inte över en natt. Inger Leite, som är chef för individ- och familjeomsorg i Rosengård efterfrågar ett gemensamt krafttag.

– Vi måste ha ett gemensamt bostadsförsörjningsprogram för Malmö, säger Inger Leite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista