Malmö

Ökade skånska tandvårdskostnader

Tandvården blir dyrare i Skåne. För dem som går till Folktandvården väntas avgifterna höjas med drygt tio procent.

– Normalpatienten mellan 20 och 65 år som besöker tandläkaren en gång om året och de äldre är förlorarna, säger Per-Olof Olofsson, socialdemokrat i Skånes tandvårdsnämnd, om vem som drabbas av prishöjningarna.

Från och med den 1 juli i år så kommer det att bli dyrare att gå till tandläkaren i Skåne. Dom höjda patientavgifterna sammanfaller i tiden med den nya tandvårdsreformen som regeringen har tagit fram. Nyheter i reformen är ett högkostnadsskydd som ger rabatt på alla ingrepp över 3 000 kronor. Samtidigt så kommer alla att få ett tandvårdsbidrag, en check på mellan 100 och 300 kronor om året.

De patienter som i dag har dåliga tänder och ofta besöker tandläkaren skulle enligt regeringen tjäna på systemet men för de flesta andra så innebär det istället höjda priser. Nu visar det sig att Region Skåne samtidigt passar på att höja sin prislista så att subventionen blir mindre värd.

– Det finns både vinnare och förlorare. Men be tandläkaren om ett kostnadsförslag, säger Bo Pettersson, överläkare på Folktandvården i Skåne.

Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd fattar beslut i frågan på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista