Marika Bjerstedt Hansen och Kerstin Nordström (s)
Ojämställda löner

Störst löneskillnader i nordöstra Skåne

Kvinnor i nordöstra Skåne tjänar varje månad flera tusenlappar mindre än männen. I södra och västra Skåne är lönerna mer jämställda, visar statistik från Statistiska centralbyrån.


Marika Bjerstedt Hansen, som är socialdemokrat och aktiv i jämställdhetsfrågor i Osby kommun, tycker att det här är oroväckande.

– Jag kan inte hitta någon förklaring till den geografiska skillnaden som dock är väldigt tydlig, och det finns all anledning att fundera över varför det ser ut som det gör, säger hon.

Hennes egen kommun är värst. I Osby är löneskillnaderna mellan kvinnliga och manliga anställda närmare 4000 kronor per månad. I grannkommunerna ser det ut ungefär på samma sätt.

I både Örkelljunga, Åstorp, Hässleholm, Östra Göinge och Bromölla är löneskillnaderna långt över det skånska genomsnittet, och det här kan vara ett tecken på att gamla tankesätt och traditionella samhällsstrukturer lever kvar i kommunerna.

Kerstin Nordström är också socialdemokratisk jämställdhetsaktiv, och hon tror att hennes parti – liksom de andra – har svårt att hänga med i den utveckling som sker i andra delar av Skåne.

– I och med att det är svårt att rekrytera yngre både män och kvinnor, så är det kanske inte de nyaste tankarna och idealen som kommer till tals, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista