HSB-skandalen

Hela styrelsen nekades ansvarsfrihet

Med ny styrelse och ny ordförande gjorde HSB Skånes medlemmar på lördagen ett försök att börja om efter vårens alla skandaler i föreningen. Men avgående styrelse slipper inte undan ansvar. Inte ens suppleanterna beviljades ansvarsfrihet.

Sven Gudmundsson tar nu över ordförandeskapet efter Larry Andow. Han är glad över utnämningen men samtidigt medveten om det stora jobb posten kommer att innebära.

– Det är ett stort jobb som ligger framför oss att återvinna medlemmarnas förtroende, som har skadats, säger han.

Frågan om den gamla styrelsens ansvarsfrihet väckte hetast känslor. Resultatet av omröstningen blev en förkrossande majoritet för dem som ansåg att ansvar måste krävas av både vd, styrelseordförande och ledamöter. Inte ens suppleanterna friades från ansvar.

Framtiden för föreningens före detta ordförande och vd hamnar nu hos åklagare för utredning. Även Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket ska granska omständigheterna runt de omtalade affärerna närmare.

Peter Lindgren, HSB Skånes nye vd sedan 17 dagar tillbaka, säger sig vara nöjd med medlemmarnas engagemang på stämman men menar samtidigt att HSB Skåne nu har en lång väg att gå för att ställa allt tillrätta igen.

– Det här är ett bra exempel på att demokratin ändå fungerar i HSB Skåne. Det kommer att ta mycket lång tid att återupprätta förtroendet, men förutsättningarna finns där definitivt, säger Peter Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".