Ojämställda löner

Minst löneklyftor i Ystad

En aktiv lönepolitik har lett till att Ystad har de minsta skillnaderna mellan manliga och kvinnliga löner bland de skånska kommunerna.

– Vi vill ju vara en bra och attraktiv arbetsgivare. Det finns nog en del folk utanför som ser att vi har ett schysst löneläge, säger personalchef Clas Martinsson.

Ystad är en av de kommuner i Skåne som betalar högst löner till sin kvinnliga personal inom äldreomsorg, förskola och grundskola. Dessutom är löneskillnaderna mellan kvinnor och män alltså lägre än någon annanstans i länet.

Allt det här visar statistik från SCB, som Sveriges Radio beställt. Enligt Clas Martinsson har skillnaden fortsatt att minska fram till idag. En av förklaringarna är också att unga kvinnor i Ystad ställer högre krav när de söker jobb på kommunen.

– Vi möts som arbetsgivare av en annan attityd, framför allt från yngre tjejer, som vågar ta för sig och vara mer påstridiga i en lönediskussion, säger Clas Martinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista