Självmord i häktet hade kunnat undvikas

Under förra året tog tolv personer livet av sig inne på svenska häkten. I hälften av fallen fanns det tydliga signaler på att de intagna har varit självmordsbenägna. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort. Ett av de tydligaste fallen utspelade sig på häktet i Malmö.

– Det borde aldrig ha hänt och det hade det inte gjort om kriminalvården hade fungerat, säger Lena, vars son tog livet av sig på häktet i Malmö förra sommaren.

Det var i april förra året som 39-årige Nicklas greps misstänkt för att ha kopierat och sålt ett franskt bolags bantningspreparat över Internet. I en dom fastställdes det att han skulle utlämnas till Frankrike.

Nicklas hade tidigare haft psykiska problem som han tog medicin för och mamman Lena säger att hon själv ringde till häktet och berättade att hennes son var självmordsbenägen och att han hade skickat ett brev till henne från häktet.

– Han var mycket rädd att han skulle bli utlämnad och han skriver att om det blir så, kommer jag ta mitt eget liv, berättar hans mamma Lena.

Även polis och åklagare i Malmö slog larm om att Nicklas var självmordsbenägen men enligt Kriminalvården fanns det ingen anledning att bevaka honom extra noga.

– Personalen hade inte gjort några sådana iakttagelser, säger Gunnar Warren, stabschef på Kriminalvårdens region Syd.

Kriminalvården har efter händelsen anmält sig själva enligt lex Maria till Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista