Erland Nilsson (s)
OJÄMSTÄLLDA LÖNER

Störst lönegap i (s)-styrda nordöst

Ojämställda löner är lika vanligt i socialdemokratiskt styrda kommuner som där de borgerliga partierna dominerar men det största gapet mellan mäns och kvinnors löner finns i de traditionellt socialdemokratiskt styrda kommunerna i nordöstra Skåne.


Det visar lönestatistik från Statistiska centralbyrån SCB som Sveriges Radio låtit ta fram.

– Det spelar inte så stor roll vilket parti som styr, säger Erland Nilsson, (s), oppositionsråd i Osby.

Det skulle behövas en rejäl satsning för att höja lönerna inom skola och äldreomsorg i kommuner som Bromölla, Östra Göinge och Osby, om löneskillnaderna mellan kvinnor och män komma till samma nivå som i övriga Skåne.

I Skånes röda nordöstra hörn är löneskillnaderna upp till fyra gånger större än i södra och västra delarna av länet. Och i de kommuner som dominerats av de borgerliga partierna under de senaste mandatperioderna är lönerna i till exempel äldreomsorgen ett par hundralappar högre, något som framför allt gynnar de lågavlönade kvinnorna.

– Lönerna är vår största kostnad och om vi ska höja lönerna för några går det ut över någon annat, säger Erland Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista