Skåne

Lekland granskas efter olyckstillbud

Ett par allvarliga olyckor på inomhuslekland runt om i Skåne gör nu att Konsumentverket ska granska verksamheten där. Konsumentverket börjar med att besiktiga utomhuslekplatser för att nästa år granska inomhusleklanden.

Anna Strandberg, som utreder produktsäkerhet på Konsumentverket, säger att det har kommit in flera anmälningar om allvarliga olyckor de senaste två åren.

– Vi har sett att allvarliga olyckor har inträffat. I ett fall var det betongunderflag bredvid en uppblåsbar bor, en pojke fick skallfraktur. I ett annat fall bröt ett barn som åkte rutschkana båda benen, säger Anna Strandberg.

De allvarligaste olyckorna har inträffat i Stockholm, Malmö och Lund, men det är bara de svåra olyckorna som har nått Konsumentverket, som är tillsynsmyndighet för leklanden.

Anna Strandberg tror att mörkertalet är stort, och hon säger att många som driver lekland inte vet vad som krävs när det gäller säkerhetsarbete.

De senaste åren har det öppnat många nya lekland, fyllda med aktiviteter för barn, som rutschbanor, hoppborgar och hinderbanor.

Konsumentverket planerar nu att göra en marknadskontroll, och besiktiga de utrustningar som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista