Skåne

79 skånska barn utan namn

79 barn i Skåne lever utan namn eftersom deras föräldrar inte registrerat något namn hos skatteverket. Enligt lag ska nyfödda barn få sitt namn registrerat hos skatteverket inom tre månader, annars riskerar föräldrarna böter.

Trots detta kan barn hinna komma upp i skolåldern innan de får något namn.

– Det kan vara så att barnet har två vårdnadshavare och de kanske inte är ense, säger René Liljesson, chef på folkbokföringsenheten i södra regionen.

Om namnlagen tolkas rätt så har skatteverket rätt att kräva vite från de vårdnadshavare som inte anmäler sina barns namn. Men René Liljesson känner inte till att detta någonsin har hänt i Skåne, trots att länets äldsta barn utan namn nu hunnit fylla sex år.

Men trots att man som barn inte har något förnamn verkar livet som samhällsbeborgare flyta på ganska bra ändå. Som Sveriges myndigheter är konstruerade klarar man sig relativt bra med bara ett personnummer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista