Malmö

Institutet kan bli av med sina lokaler

För en månad sedan fick teatergruppen Institutet, tidigare Teater terrier i Malmö, sina kommunala bidrag nerskurna. Nu riskerar de att bli av med sin teaterlokal efter fem år.

Kulturförvaltningen, som har kontraktet, vill nämligen utlysa lokalerna och låta fler teatergrupper ansöka om att få dem. Men Institutet ser det som ett angrepp.

– Det är en gradvis stängning av vår verksamhet. Det sker i ett läge när vi är som mest vitala, intressanta och utmanande, säger Ludvig Uhlbors, som är gruppens dramatiker.

Det är inte mer än någon månad sedan kulturförvaltningen skar ner bidraget till institutet med 290 000 eller motsvarande en femtedel. Skälet uppgavs vara att teatern spelar färre föreställningar än man kommit överens om. Att man nu vill pröva om någon annan teatergrupp ska få ta över lokalerna har inget att göra med institutets verksamhet, säger kommunens kulturstödchef Anna Lyrevik. Det handlar enbart om att man vill prova alternativ.

– Vi ser över stöden varje år. Inga stöd är för evigt, säger Anna Lyrevik.

Men det är en förklaring som Ludvig Uhlbors inte ger mycket för.

Institutet har under våren uppfört den omdebatterade föreställningssviten The rise and fall of the roman empire, och också kritiserat kulturstödet.

Kulturnämnden  tar ställning till frågan om lokalerna ska utlysas på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista