Malmö

Socialstyrelsen granskar ambulansväntan

SOS Alarm vill nu att Socialstyrelsen ska granska fallet då en 34-årig man i Malmö med bröstsmärtor dog i väntan på en ambulans. Trots att mannens anhöriga flera gånger försökte ringa och skynda på ambulansen dröjde det en och en halv timme innan den kom. Då var mannen redan död.

Det var den 5 januari i år, samma dag som blixthalka slog till Skåne, som den 34-årige mannen drabbades av svåra bröstsmärtor. Hans mamma ringde 112 om och om igen, men ingen ambulans kom, beskedet hon fick var att halkan gjorde att de alla var upptagna.

Först en och en halv timme efter det först samtalet dök ambulansen upp, men då var det redan för sent. Den 34-årige mannen hade fått en hjärtinfarkt och dödförklarades på sjukhuset en timme senare.

I sin anmälan till socialstyrelsen, enligt Lex Maria, skriver SOS Alarms chefsläkare Lars Engerström att det var just den svåra halkan som rådde under dagen som var orsaken till att ambulansen inte hann fram i tid. SOS Alarm hanterade flera bråkande, eller prio ett ärenden, samtidigt. Det finns idag inget system för att avgöra vilket prio ett ärende som är viktigast.

SOS Alarm hade blivit varande för att vädret kunde bli extremt och hade därför kallat in två extra ambulanser, men kunde alltså trots det inte hantera alla problem som halkan medförde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista