MALMÖ

Fastighetsägare får betala för buller

Fastighetsägarna på bullriga gator i Malmö kan nu komma att få stå för fönsterbytena i flerfamiljshusen. Kommunen jobbar med att göra Malmö tystare och nu kan bland annat fastighetsägarna tvingas stå för kostnaden.

– Det finns ett antal miljödomar på senare tid som gör att vi kan kräva att fastighetsägarna är med och betalar fönstren, säger Magnus Hillberg, miljöingenjör på miljöförvaltningen i Malmö.

Ett fönsterbyte i en enrumslägenhet kostar drygt 4 000 kronor. Tidigare har Malmö stad stått för hela den kostnaden eftersom man anser att den höga ljudnivån inomhus beror på trafiken. Men nu tycker kommunen att det går att ställa högre krav på fastighetsägarna, med bakgrund av flera miljödomar.

Men fastighetsägarna tycker inte om utvecklingen.

– Vi är positiva till bullerprojektet. Men vi tycker inte om att kommunen vältrar över kostnaden till fastighetsägarna. I slutändan kan det drabba hyresgästerna, säger Henrik Krantz, vice vd för Fastighetsägarna Syd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista