Lund

Ökad jämställdhet behövs i ungdomsvården

Ungdomar som vårdas på behandlingshem får olika typ av vård beroende på vilket om de är pojkar eller flickor. Det visar en forskningsrapport som tagits fram i samarbete med Statens institutionsstyrelse.  Men nu ska behandlingshemmen aktivt börja arbeta bort stereotypa könsroller.

– Vi är rätt så bra på att se flickors individuella behov, men inte så bra på att se pojkarnas. Man behandlar mer pojkar som grupp, än ser dem som individer, säger Katarina Linderberg, chef på Råby ungdomshem i Lund.

Rapporter visar alltså att det spelar roll ifall man är kille eller tjej när man bor på något av landets ungdomshem. Ett tydligt talande exempel är hur rapporten beskriver hur ungdomshemmens tjejavdelningar är betydligt mer hemlika och ombonade än de avdelningar där det bara bor killar.

Med rapporten som underlag har statens institutionsstyrelse nu alltså tagit fram en handlingsplan som ska göra behandlingshemmen mer jämställda. Målet är att alla som vårdas under tvång ska få tillgång till samma vård, helt oberoende av vilket kön de har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista