VÅRDKONFLIKTEN

Stor besvikelse över det nya avtalet

Vårdstrejken är över men missnöjet med det nya avtalet är stort bland Vårdförbundets medlemmar i Skåne.

– Det här är århundradets flopp. Att strejka i sex veckor för att få en halv procent mer än utgångsbudet är skandalöst av vårt fack, säger Lotta Paulsson, besviken sjuksköterska på akutvårdsavdelningen vid Universitetssjukhuset i Lund.

På torsdagen skulle hon och hennes kollegor vid Universitetssjukhuset i Lund egentligen ha gått ut i strejk. Nu behöver de inte göra det längre, men den lättnaden är blandad med besvikelse.

I det nya avtalet kommer Vårdförbundets medlemmar att få högre ingångslön och en ökning med fyra procent det första året, tre procent det andra och två det tredje.

– Jag kommer lämna Vårdförbundet, säger Lotta Paulsson.

Hon hoppas att det finns något annat förbund som vill ta hand om sjuksköterskorna.

– Det är inte första gången vi blir så här besvikna. Nu hade vi ett läge och kämpade hårt men de gjorde ingenting, konstaterar Lotta Paulsson.

Vårdförbundets skåneordförande Pia Arndorff förstår medlemmarnas besvikelse.

– Det kunde sett bättre ut men kongressen bedömde att vi inte kunde komma längre med ett centralt avtal nu, säger hon.

Inom kort inleds lokala förhandlingar mellan regionen och Vårdförbundet.

– Avtalet är som det är och beslutet har fattats i demokartisk anda. Vi arbeta utifrån det i de lokala löneförhandlingarna som kommer nu, säger Pia Arndorff.

Verksamhetsshefen på akutkliniken i Lund, Bosse Erwander är lättad över att strejken är slut men han är också orolig för framtiden.

– Det är viktigt att sjuksköterskorna upplever resultatet av strejken som acceptabelt, säger han.

För patienternas del kommer verksamheten att vara igång som vanligt på fredag igen men det kommer att ta flera månader att arbeta ifatt alla uppskjutna undersöknigar, operationer och behandlingar.

– Vi kommer nog inte att vara i normala gängor förrän till hösten, säger Bosse Erwander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista