Energi

Shell får leta efter gas

Myndigheten Bergsstaten har gett Shell tillstånd att undersöka om det finns naturgas i den skånska berggrunden. Företaget vill studera Colonussänkan som går diagonalt över Skåne från Kullahalvön ned till Österlen, och Höllvikengraven på Söderslätt.

Tillståndet gäller i tre år. Shell vill få en bild av förekomsten av gas för att senare bedöma om tillgångarna är värda att utvinna.

Sammanlagt rör det sig om en yta på över 250 000 hektar som kan undersökas och 20 skånska kommuner berörs av Shells gasplaner.

När det gäller borrningarna i Colunussänkan har vissa kommuner protesterat medan andra inte haft några synpunkter. Men de kommuner som omfattas av borrningarna i Höllvikengraven, Vellinge, Trelleborg Malmö och Svedala har alla varit negativt inställda.  Men bergmästaren på myndigheten Bergstaten, Jan-Olof Hedström ger alltså trots protesterna Shell tillstånd.

– Protesterna handlar nästan genomgående om protester mot att utvinna gas. Nu handlar det om att ta reda på fakta om berggrunden för att ta reda på om det finns gas. En prövning om utvinning har inte alls med dagens beslut att göra, säger bergmästaren Jan-Olof Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".