ÖRKELLJUNGA

Kommun utbildar eftersökt arbetskraft

Företag i Örkelljunga är i skriande behov av maskinoperatörer. Kommunen har nu startat en industriutbildning för flyktingar som läser SFI. Företagen i kommunen är positiva.

– Vi tycker att det är skolans ansvar att vara delaktig i att utbilda till yrken det råder brist på. Vi vill skapa något meningsfullt för våra invandrare, säger Roy Ekstrand, som är rektor på Örkelljunga utbildningscentra.

Det är ett tiotal invandrare som läser den nystartade, 25 veckor långa industriutbildningen i Örkelljunga. Ungefär hälften bor i kommunen och hälften kommer från grannkommuner som Helsingborg, Åstorp och Bjuv. När de är färdiga kommer de att vara eftertraktade.

– Vi är i behov av personal så det kan vara positiv för oss om de får en grundutbildning. Det är svårt att få tag på kompetent personal idag, säger Anna Turesson, produktionschef på Ekets Mekaniska.

– Det finns en bra framtid i det vi nu får utbildning i, säger Bogdan Márin, som kom till Sverige från Rumänien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista