Ängelholm

Terrassvärmaren kan bli en eldkastare

Gasoldrivna terrassvärmare blir allt populärare, inte bara på restaurangernas uteserveringar, utan även på uteplatserna i våra trädgårdar. Men de kan vara livsfarliga om de inte hanteras på rätt sätt.

– Det kan vara farligt att ha en markis ovanför gasolvärmaren, avståndet bör vara minst en meter, i sidled är det en halv meters avstånd som gäller, säger Jan Klauser som är brandutredare på Räddningstjänsten i Ängelholm.

Jan Klauser säger också att man ska se till att terrassvärmaren står stadigt och allra helst är fastsatt så att den inte kan välta. För om den skulle välta och inte är av modellen som stänger av sig då så har man plötsligt en livsfarlig eldkastare i sin trädgård eller på sin altan.

Jan Klauser har som brandutredare redan sett flera bränder där gasoldrivna terrassvärmare varit inblandade. Han tror att i takt med att de blir allt mer populära så kommer bränderna att öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista