Vårdkonflikt

Cancerpatienter får nu hjälp

Just nu arbetar sjukhusen med att komma ifatt med de operationer som har fått ställas in under vårdstrejken. I Skåne berörs 2 000 patienter och av dem är 400 cancerpatienter.

– Med den operationskapacitet vi har här fram till midsommar tycker jag att bilden ser ganska ljus ut, säger Stefan Rydén, som är medicinsk rådgivare i Region Skåne.

Totalt har ungefär 2 000 patienter fått sina operationer uppskjutna på grund av strejken, och Stefan Rydén tror inte att man är ifatt förrän till hösten. Just nu väntar runt 400 på en prioriterade operation. Det är framför allt cancerpatienter som behöver en operation inom tre-fyra veckor.

Men enligt Stefan Rydén har varken de svårare sjukdomstillstånden eller de som väntar på en operation som inte är prioriterad, utsatts för några medicinska risker genom att operationerna skjutits upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista