Malmö

Hårt pressad psykiatrivård i Malmö

Psykiatrin i Malmö är hårt belastad. Nu slår Kommunal Skåne larm. Två avdelningar på Universitetssjukhuset MAS har brist på läkare och sjuksköterskor. Arbetsmiljön är krävande och anhöriga till patienterna får färre tillfällen till besök.

Eva Holmström socialdemokrat i Region Skåne besökte under dagen de värst drabbade avdelningarna och hon är chockad över situationen.

- Jag upplevde inte att man kunde utöva någon vård utöver med läkemedel. Aktivitetsrummet var bara ett sängförråd. Det fanns inga andra sysselsättningsmöjligheter är TV, säger Eva Holmström.

Henrik Hammar är moderat regionråd i Region Skåne och han säger att psykiatrin är ett av tre prioriteringsområden för moderaterna. Han lovar att man kommer att satsa mer på psykiatrin under 2009.

Förra året sparade man in 13 miljoner kronor på psykiatrivården i Malmö. Tio procent av personalen sades upp från öppenvården.

- Även den här verksamheten måste få kosta, säger Carina Svensson är ordförande för Kommunal Skånes psykiatri sektion.

Samtidigt så ökade trycket på psykiatrivården. Antalet sökande på akutmottagningen har fördubblats sedan tjugohundratre. I år råder det time out från besparingar men 2009 så återkommer sparkraven.

- Vi har vissa strategier för att möta situationen, säger Sven-Erik Andersson chef för allmänpsykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset MAS om kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista