Kristianstad

Hivkunskap till hela Skåne

Kunskapen om hiv och aids är dålig i samhället, både bland riskgrupper och bland andra, men nu ska en större del av Skåne nås av information.

Föreningen Noaks Ark, som jobbar både med information och med stöd åt hivsmittade och aidssjuka och deras närstående, håller i helgen hålls sin första kurs i Kristianstad.

Eva Eklund, som är en av dem som håller i kursen, säger att behovet av grundläggande information om till exempel smittvägar är stort, bland annat i nya generationer.

- Jag är ute mycket och informerar och jag hör varje dag att folk vet inte hur det smittar, säger hon.

Just den här kursen riktar sig framför allt till nyanlända invandrarkvinnor, men också andra är välkomna. Noaks Ark samarbetar med till exempel SFI, svenska för invandrare, för att nå nyanlända invandrare, som kanske inte har så mycket kunskap om hiv och om den svenska vården och svenska förhållanden.

- Det är många nyanlända asylsökande som kommer till Sverige från länder där det finns väldigt mycket hiv, säger Eva Eklund.

Liknande kurser hålls regelbundet på kvällstid i Malmö och Helsingborg, men det här är den första i Kristianstad.

- Vi ska täcka hela Skåne med hiv-information. Man kan inte begära att folk från Kristianstad kommer resande hit till våra kvällsutbildningar, säger Eva Eklund, som säger att det fortfarande finns mycket rädslor för hivsmittade som bottnar i brist på kunskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista