Malmö

Lärarupprop för högre lön

”Lärarlyft, lönelyft”. ”Jag älskar mitt yrke, men skäms för min lön”. Med dessa slagrop värmde Läraruppropet 2008 upp inför dagens demonstration bakom Johanneskyrkan i Malmö. Kravet är högre status och framförallt: högre lön.

Efter vårens debatt om läraryrket samlades idag ett hundratal skånska lärare i Malmö med krav på högre status och lön. Med demonstrationer och om det krävs i förlängningen också strejk vill läraruppropet 2008 få upp lärarnas lön med flera tusen kronor.

Lydija Petrovic är 39 år och tjänar idag 22 255 kronor som lärare på Söderskolan i Malmö. En rimlig lön hade varit 2000-3000 kronor högre, säger hon.

- Vi tar på oss ganska många arbetsuppgifter men det är ingenting som visar sig i våra lönekuvert idag.

Marcus Thorstensson är initiativtagare till Läraruppropet 2008 och han tycker att lärarnas löner ligger på tok för lågt idag. Även om uppropet har stöd av de båda lärarfacken demonstrerade han och de andra hundratalet lärare i Malmö i dag på egen hand.

- Vi var ett par stycken som var väldigt trötta på situationen, så vi drog igång det här själva. Man kan inte hela tiden kräva att någon annan ska agera utan man måste göra någonting själv också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista