Sjukvård

KUB-test på väg i Skåne

Det så kallade KUB-testet på väg att införas i hela Skåne. Redan i år ska de gravida som är över 35 erbjudas testet KUB-testet visar på risken för kromosomförändringar hos fostret.

Bengt Walles är chef för kvinnokliniken i Kristianstad, och han välkomnar att testet införs, eftersom det är säkrare än det fostervattensprov som äldre gravida erbjuds idag.

Idag erbjuds alla gravida som är över trettiofem att göra fostervattensprov, eftersom risken för kromosomförändringar ökar med åldern. Men fostervattensprov medför också en ganska stor risk för missfall.

Med KUB-testet kan man titta på hur hög risken för någon kromosomrubbing är, och på det sättet erbjuda fostervattensprov eller moderkaksprov bara till dem som har väldigt hög risk.

Tidigare har en del av KUB-testet erbjudits i Lund, och på vissa privata kliniker, och många har åkt till Danmark för att göra det. Nu ska det alltså bli lika i hela Skåne, även om Bengt Walles gärna hade sett att testet erbjudits alla, inte bara dem som är äldre än 35 eller 33 som det bli nästa år.

Han menar att eftersom testet införs gradvis får man för små resurser för en ordentlig utbildning av barnmorskorna i mödravården, som ska informera gravida om vad testet går ut på och svåra etiska frågor som kan följa.

- Vad ska man göra om man får ett svar att man har en stor risk att få ett barn med Downs syndrom? Det är ingen lätt sak att ge den informationen, säger Bengt Walles.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista