LANDSKRONA

Unga stjäl för att få råd till prylar

Ett hundratal ungdomar i Landskrona står bakom mycket av den brottsligheten som finns där, tror polisen. De menar att man måste titta på de ungas bakgrund för att förstå.

– Det handlar om en inre krets med en svans på ett hundratal personer. Det gemensamma är att de vill ha pengar till prylar, säger Stefan Bengtsson, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Landskrona.

I år har ett stort antal brott, framför allt butiks- och bankrån begåtts i Landskrona. Polisens teori är att det är ungdomsgänget som ligger bakom de flesta.

Stefan Bengtsson tror att man måste lyfta blicken lite och se hur ungdomar i Landskrona har det i största allmänhet för att förstå deras handlande. Bland annat pekar han på en rapport från Röda Korset som visar att Landskrona har den näst högsta barnfattigdomen i landet efter Malmö. Ungdomarna begår brott just därför att de känner sig utanför, misstänker polisen. De har skapat sina egna normer.

– Snatteri eller butikssrån det spelar ingen roll. Det är en normglidning som skett bland de här ungdomarna som begår brott, säger Stefan Bengtsson.

– Det vill som alla andra ha mobiltelefoner och andra prylar. Det enda sättet att få det är att stjäla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista