Malmö

Dagstidningar tar strid för tryckfriheten

Flera svenska morgontidningar uppmärksammar idag vad de menar är ett hot mot den svenska tryck- och yttrandefriheten. Sydsvenskan lät hela sin förstasida vara blank, läsarna möttes istället av texten ”Denna tidning är ej godkänd av staten.”

- Vi tycker att det är viktigt. Många politiker vill ha en skärpt lagstiftning, säger Sydsvenskans chefredaktör Jonas Gruvö.

Tryckfrihetsaktionen i de svenska tidningarna samordnas av bransch- och arbetsgivarorganisation Tidningsutgivarna, TU. På sin hemsida publicerar de en 162 sidor lång lista där de radar upp händelser där svenska myndigheter påverkat yttrandefriheten eller försökt påverka vad medierna rapporterar.

I annonserna i morgontidningarna skriver TU att enligt en Sifo-undersökning så vill en majoritet av de svenska riksdagsledamöterna genom ny lagstiftning inskränka tryckfriheten, bland annat genom att avskaffa möjligheten för poliser att tala med medierna och minska insynen i förundersökningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista