Skåne

Skåningarna allt mer nöjda med demokratin

Skåningarna blir alltmer nöjda med demokratin i samhället, och blir dessutom allt mer positivt inställda till demokratin inom EU. Det här visar en undersökning som SOM-institutet vid Göteborgs universitet presenterade på måndagen.

Minst nöjd är man fortfarande med demokratin inom EU som bara 46 procent av skåningarna tycker är bra. Men jämfört med undersökningen 2004 där bara 28 procent var nöjda så är ökningen stor. Skåningarna är också generellt mer positivt inställda till EU än resten av svenskarna säger Lennart Nilsson.

– Min bedömning är att det är närheten till kontinenten och den ökade kontakten med Europa och EU som slår igenom, säger Lennart Nilsson, docent i offentlig förvaltning ligger bakom undersökningen.

Siffrorna som presenteras i SOM-undersökningen är från 2006, och sedan den senaste undersökningen som gjordes 2004 så har skåningarna alltså blivit mer nöjda med demokratin på alla plan, både nationellt, regionalt, kommunalt och på EU-nivå.

Även förtroendet för politiker har ökat bland skåningarna, men detta tror Lennart Nilsson beror på att undersökningen gjordes under ett valår. Förtroendet för journalister minskade enligt undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista