MALMÖ

Kommunen säger upp avtalet med Moriskan och Amiralen

Malmö stad säger upp nu upp kontraktet med Profilrestauranger som driver nöjeslokalerna Amiralen och Moriskan i Folkets park sedan 16 år tillbaka.

Orsaken är att Malmö förlorat miljoner på hyreskontrakten, säger stadsfastigheter, som menar att profilrestauranger inte ansträngt sig för att få lönsamhet i verksamheterna. Hyresnivån styrs nämligen helt av hur mycket profilrestauranger omsätter i lokalerna.

Profilrestauranger har ingen fast hyra, istället betalar man 8 procent av vad man omsätter i lokalerna. Men omsättningen har varit så låg att hyresintäkten inte på långa vägar täckt stadsfastigheters driftkostnader, alltså skötsel och värme. Förlusterna har varit flera miljoner under 2000-talet, uppger man. Och nu har man tröttnat, profilrestauranger borde ha lyckats bättre när andra i parken gör det.

– Vi ser exempel på Cuba café och Debaser som är blomstrande företag året runt medan Amiralen och Moriskan är i stort sett tomma större delen av året, säger Anders Hultgren, chef för Malmö Stads förvaltning av kommunala fastigheter, Stadsfastigheter.

Profilrestaurangers vd Uwe Löffler, vill inte kommentera på band, men säger samtidigt att profilrestauranger kommit med flera förslag till åtgärder för att få upp omsättningen, men att kommunen inte varit intresserad. Besittningsskyddet gör att det sannolikt blir tal om skadestånd, men det är Anders Hultgren beredd på.

– Vi anser att intäkterna från hyran på den nivå som den ligger idag är så låga att vi förlorar mer pengar på att inte säga upp avtalen, säger han.

Frågan är då varför Stadsfastigheter överhuvudtaget tecknade ett avtal som inte garanterar en enda krona i hyra.

– Avtalet är inte dåligt om båda parter vill göra något positivt men i det här fallet har det inte fungerat, säger Anders Hultgren.

Uppsägningen gäller från och med 2009 års utgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista