Torkan slår hårt mot årets potatisskörd

Den senaste tidens torka gör att potatisskörden kan bli sämre än normalt. För just nu är potatisen inne in en känslig period där den behöver mycket vatten.

– Nu har potatisen kommit i det stadiet att den börjar sätta knölar, får den inte vatten blir det inte så många knölar. Då blir det en dåligt skörd och det kan bli problem med kvaliteten säger potatisodlaren Per Lindahl på Mosslunda gård utanför Kristianstad.

Det blir färre knölar under varje potatisstånd, vilket gör att varje enskild potatis blir större och mer missformade. För att det ska bli någon skörd alls, vare sig det regnar eller inte så måste Per bevattna sina åkrar.

det torra vädret har gjort att det krävs mer vatten och oftare. Men hur mycket man än vattnar så kan aldrig konstbevattningen ersätta riktigt regn.

– Det är oslagbart, det är värt dubbelt så effektivt som bevattning, dels vattnar man hela arealen på en gång och dels är regnvattnet varmare och kommer saktare vilket gör att potatisplantan kan tillgodogöra sig vattnet bättre, säger Per Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista