Småföretagarnas skattefusk under lupp

Hittills har ett 70-tal företagare i Sydsverige fått ett ändrat taxeringsbeslut och 31 har polisanmälts.


I Kristianstadregionen har granskningen lett till att 16 företag krävs på närmare 23 miljoner i skatt. I Helsingborg har fler företag granskats, men granskningen där har bara lett till krav på knappt fyra miljoner.

I ett speciellt projekt har Skatteverket under 2006 och 2007 granskat fåmansföretag som har ägnat sig åt omfakturering, där företagen medvetet ändrat varubenämningen på en såld vara, för att köpet ska se ut som inköp för näringsverksamhet även om varan ska användas privat.

Skatteverket har granskat både de som köper varorna och sedan drar av kostnaderna i företaget, och de som fakturerar.

Till exempel hade en företagare hade köpt en fritidsbåt för flera hundra tusen, men för att dölja inköpet i bokföringen hade båten fakturerats som tre olika inköp av något som man kallade ”servicearbete”. En annan hade köpt en exklusiv husvagn och kallat den för redskapsbod. Och en tredje hade köpt en hemmabioanläggning och hävdade att den användes i lastbilshytten.

I södra Sverige har skatteverket granskat närmare 100 företag, framförallt inom möbel-, bygg-, hemelektronik-, VVS- och köksbranscherna. En tredjedel har polisanmälts för brott. Rubriceringarna har varit ”brukande av osann urkund” för företaget som köpt varan och ”osant intygande” för den som har ändrat en faktura.

Skatteverkets granskning visar att många säljare känner sig pressade av att kunder kräver att det ska stå något annat på fakturan. Enligt säljarna säger kunderna är att de går till någon annan butik om de inte får ett kvitto som de kan dra av i sin verksamhet. Skatteverkets granskning fortsätter under 2008.

Hittills har granskningen lett till att Skatteverket upptaxerat företagen med 120 000 kronor i snitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista