Kung Carl XVI Gustaf vid invigningen av vindkraftsparken Lillgrund i Öresund på måndagen. Foto: Drago Prvulovic Malmöbild/Scanpix
Öresund

Sveriges största vindkraftpark invigd

På tisdagen invigdes Sveriges största och den tredje största havsbaserade vindkraftparken i världen. Strax söder om Öresundsbron på Lillgrund snurrar nu 48 vindmöllor och försörjer 60 000 hem med hushållsel.

Men utbyggnadstakten av nya vindkraftverk till havs bromsas nu upp av kraftigt ökade byggkostnader.

– Just nu har havsbaserad vindkraft blivit väsentligt dyrare, säger Hans von Uthmann är Vattenfalls Nordenchef.

Erfarenheterna hittills från vindkraftparken på Lillgrund visar enligt Vattenfall att det är stora, kraftfulla vindkraftverk som krävs till havs och priserna på stora vindkraftverk har ökat dramatiskt de senaste åren. Få leverantörer och väldigt många beställare gör att priserna gått upp och det är svårt att få ekonomi i nya stora havsbaserade projekt.

Vattenfall kommer att investera 40 miljarder kronor i vindkraft de kommande tio åren och dagens invigning och kungens tal är enligt Vattenfall startskottet för den satsningen.

– Det här leder till förhoppningar om en bättre framtid för vår miljö, säger kung Carl XVI Gustaf.

Söder om Trelleborg ligger Kriegers Flak, ett område där Vattenfall har långt framskridna planer på att bygga 128 stora vindkraftverk, men prisutvecklingen gör nu att det projektet dröjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".