LOMMA

Kommunen ger Carema godkänt trots flera allvarliga brister

Privata Carema, som sköter äldreomsorgen i Lomma har återfått politikernas förtroende efter två turbulenta år. Men det visar sig att flera allvarliga incidenter aldrig kommit till politikernas kännedom.

I slutet av 2006 uppdagades så allvarliga brister hos då nyanlitade Carema äldrevård att Lomma kommun anmälde företaget till länsstyrelsen, nått som slutade med att Carema fick ersätta kommunen ekonomiskt.

I en uppföljande kvalitetsundersökning förra året hade Carema gjort stora framsteg och fick gott betyg av sina vårdtagare, men samtidigt avslöjades hur sår lades om med smutsiga förband, vårdtagare lyftes på ett felaktigt sätt och att det hade det slarvats med medicineringen.

Men när en enig socialnämnd på tisdagen konstaterade att Carema gjort vad som krävs för att ge kommunens äldre en god vård, gjorde de det omedvetna om att företaget så sent som i fjol begått flera allvarliga misstag i strid med hälso- och sjukvårdslagen.

– De sakerna du nämner har jag aldrig hört, säger Ann-Charlotte Faleberg (fp), socialnämndens vice ordförande i Lomma kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista