ÖSTERSJÖN

EU vill skärpa kraven på Nord stream

Nu tar EU upp frågan om skärpta krav på Nord streams gasledning i Östersjön. Europaparlamentet har fått in protester som stöds av nära 30 000 medborgare.


– Det här är inget projekt enbart för Ryssland och Tyskland och alternativa dragningar är bättre och ska därför redovisas både miljömässigt och kostnadsmässigt, säger Olle Schmidt, (fp) i Europaparlamentet där frågan om skärpta krav ska tas upp den 8 juli.

Närmare 30 000 EU-medborgare vill att Europaparlamentet tar upp frågan om de miljömässiga och de politiska konsekvenserna av att bygga en ledning genom Östersjön så att Ryssland kan välja att sälja gas till andra än sina närmaste grannländer. Och det stora medborgerliga stödet är viktigt.

– Medborgarstödet blir allt viktigare i det nya EU. Det här blir ett av de första testen av hur Lissabonfördraget fungerar, säger Olle Schmidt.

Olle Schmidt själv oroar sig mycket för de politiska konsekvenserna av gasledningen som skulle stärka Rysslands ekonomiska och politiska makt över grannländerna

– EU:s förhållande till Ryssland, hur Ryssland förhåller sig mänskliga rättigheter, pressfrihet och de baltiska länderna ligger som ett mörkt moln över hela den här diskussionen, säger

Även om Europaparlamentet skärper kraven på Nord stream måste de inte följa dem.

– Energipolitiken ligger utanför EU:s och parlamentets domäner men vi kan påverka, säger Olle Schmidt.

Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker demokratin i EU och gör det lättare för EU att kontinuerligt arbeta för medborgarnas intressen.

Det nya fördraget undertecknades i Lissabon den 13 december 2007 av stats- och regeringscheferna i EU:s 27 medlemsländer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista