MALMÖ

Färgglada papperskorgar ska locka malmöbor att skräpa ner mindre

Färgglada papperskorgar ska få malmöborna att skräpa ner mindre. Nedskräpningen är ett stort problem i stan och just nu pågår ett projekt runt Värnhemstorget med tre färgglada papperskorgar som är extra synliga.

Orange, röd och lila. I cirka tre veckor har tre papperskorgar stått utställda kring Värnhemsområdet, alla tre i olika och lysande färger.

I flera omgångar har Gatukontoret i Malmö frågat malmöborna själva vad man ska göra för att minska nerskräpningen: budskapet har varit tydligt, fler och mer synliga papperskorgar.

– I centrala Malmö är det tätt mellan papperskorgarna och eftersom de är gröna smälter de in så mycket i miljön att man inte ser dem och det är därför vi gör ett försök med färgglada papperskorgar, berättar Jill Sörensen på Gatukontoret i Malmö.

Om de färgglada papperskorgarna kommer att minska nerskräpningen vet inte Jill Sörensen. Men de ska flyttas runt i Malmö, till olika delar av stan, och sedan utvärderas.

– Trots att de står på ett ställe där det inte har funnits papperskorgar tidigare har det redan hamnat skräp i dem, säger Jill Sörensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista