Risk för kraftig algblomning i år

Det ser ut att kunna bli en kraftig algblomning i Östersjön i år. Förutsättningarna finns och nu är det vädret som avgör.

– Vid stiljte och soligt, klart väder växer cyanobakterierna till, berättar Karl Svanberg, marinbiolog på länsstyrelsen i Östergötland.


Algblomning förekommer i havet flera gånger per år, första gången på året vid islossningen. Men det är på sommaren som algerna kan ställa till problem för badande.

SMHI:s algövervakning med satellit har inte startat för säsongen ännu men vattenprover har visat att det finns förutsättningar för en riklig blomning med stora ”algmattor” på Östersjön i år.

– Det finns gott om fosfater i vattnet, det enda som begränsar är vädret, säger Ann-Turi Skjevik, marinbiolog på SMHI.

Med mycket alger ökar risken för förekomsten av giftalger som uppstår när nodularian eller katthårsalgen som det handlar om utvecklar sina giftiga bakterier. På senare tid tycks somrarnas algblomning ha blivit allt kraftigare.

– Algerna var en av de första organismerna på jorden men vi har påverkat blomningen rätt mycket, de är helt beroende av de närsalter som vi människor släpper ut, säger Karl Svanberg.

Han tycker man ska vara försiktig med att använda vatten där det kan finnas alger.

– Giftet förstörs inte när man kokar det, utan man bör vara försiktig, varnar Karl Svanberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista