Malmö

Simskolor fullbelagda i sommar

Trycket på Livräddningssällskapets simskola i Malmö i sommar är rekordstort. Trots att antalet kurser utökats så är de alla fulla. Nu befarar Livräddningssällskapet i Skåne att Malmö halkar efter i arbetet med att öka simkunnigheten.

Klockan nio på morgonen den 19 maj började anmälningstiden för simskolan, två timmar senare, klockan 11 var alla kurser fullbokade, det trots att Livräddningssällskapet i år utökat antalet grupper från fyra till sex. Även Simklubbarnas simskolor har haft ett väldig högt söktryck i år även om det där finns enstaka platser kvar.

Ninni Adamsson, vice ordförande för Livräddningssällskapet i Skåne, ser en klar koppling mellan det stora söktrycket och stängningen av badhuset Aq-va-kul.

- Vi har haft ett väldigt tryck sedan Aq-va-kul stängdes. Vi hade kunnat ha simskolor i stort sett hela dagarna. Många har inte möjlighet att komma med i simskolor, inte här och inte någon annanstans i staden heller.

Simkunnigheten bland skolbarn i Malmö var vid en undersökning som Skolverket lät göra 2004 väldigt varierad. I Limhamn- Bunkeflo var 98 procent av stadsdelens femteklassare simkunniga, men i Rosengård var det bara lite över hälften eller 55 procent som kunde simma.

Några nya mätningar har inte gjorts sedan dess men Ninni Adamsson är orolig för att stängningen av Aq-va-kul bidragit till att siffrorna blivit sämre.

- Våra första- och andraklassare kommer få det svårt med simundervisningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista