Lund

Skärpt övervakning på centralen

Centralstationen i Lund kommer att bli en av Skånes mest övervakade platser. Länsstyrelsen ger nu Banverket tillstånd att sätta upp 25 övervakningskameror på stationsområdet. Dessutom vill Jernhusen sätta upp ytterligare 15 kameror inne i området.

Resenärerna på stationen i Lund kommer att vara övervakade av kameror nästan överallt. Banverkets 25 kameror ska bland annat sättas upp i tunneln, på gångbron, i hissarna och på spårområdet. Jernhusen har dessutom lämnat in en ansökan om att få sätta upp ytterligare 15 kameror inne i stationsbyggnaden och vid magasinsområdet.

De flesta politiska partierna i Lund är positivt inställda till övervakningen, bara vänsterpartiet och miljöpartiet har varit skeptiska. Även polisen välkomnar kamerorna, enligt närpolischefen Jörgen Nilsson.

- Kameror ska vi bara använda när problembilderna är stora och det är de precis vid centralstationen, säger han.

Ficktjuvar, skadegörelse och klotter samt våldbrott kvällstid är några problem i området kring centralområdet som närpolischef Jörgen Nilsson pekar på. Han tror också att de flesta lundabor kommer att tycka att övervakningen är bra.  Jörgen Nilson hoppas också att fler platser i Lund ska bli övervakade, bland annat Polhemsskolan, Vikingaskolan och Vipeholmskolan.

Reporter David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista