Malmö

Fem begärs häktade efter dynamitfynd

Två män med kopplingar till det kriminella mc-gänget Hells Angels greps i torsdags när det lastade in 70 kilo dynamit i ett förvaringsskåp på Malmö centralstation, dynamit som hade kunnat ödelägga hela byggnaden.

Polisen misstänker att torsdagens fynd har kopplingar till den senaste tidens sprängdåd i Malmö och på söndagsförmiddagen ställdes fem personer inför häktningsdomare.

Häktningsförhandlingarna har nu inletts på polishuset i Malmö och flera poliser är på plats för att garantera säkerheten.

Förhandlingarna hålls bakom stängda dörrar och hemlighetsmakeriet kring utredningen är stort. Åklagaren, Bo Albrektsson, vill inte uttala sig, men polisen misstänker enligt uppgifter till tidningen Sydsvenskan att de fem män som nu begärts häktade på olika sätt varit inblandade i den senaste tidens många sprängattentat i Malmö. Attentat har varit riktade mot en 49-årig man som tidigare vittnat mot Hells Angels. Alla männen begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Två av dem greps i torsdags när de lastade in 70 kilo dynamit i ett förvaringsskåp på Malmö central. Det var dynamit som enligt uppgift skulle transporteras vidare norrut i Sverige. Gripandet skedde efter en längre tids spaningsarbete.

En av männen, en 43-åring med ett omfattande belastningsregister och kopplingar till Hells Angels, företräds av advokat Mikael Nilsson.

– Han förnekar brott och bestrider häktning, säger Mikael Nilsson.

I samband med tillslaget på centralen greps ytterligare två män. Den femte mannen greps efter en razzia mot en fastighet i Vellinge, en fastighet som polisen misstänker fungerat som förvaringslokal för dynamiten.

Förutom de fem män som nu begärs häktade så letar polisen fortfarande enligt uppgifter till Sydsvenskan efter en sjätte man med kopplingar till Hells Angels. Det handlar om en man som ska fungera som gängets sprängämnesexpert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista