Hedersvåld

Hedersvåld är inte bara ett stortstadsproblem

Hedersvåld är inte bara ett storstadsproblem utan förekommer över nästan hela Skåne. I en enkät som Sveriges Radio gjort svarar 25 av Skånes 33 socialchefer att de stött på problemet i sin kommun.

En av de skåningar som drabbats av hedersvåld är en kvinna i 20-årsåldern. Hon lever idag på skyddad adress och för att garantera hennes anonymitet väljer vi att kalla kvinnan för Susanne. Hon valde att fly från sina föräldrar sedan de försökt gifta bort henne med en för henne okänd man.

– Innan man fyller 20 år vill de att man ska vara gift så att an inte ska upptäcka vad livet faktiskt går ut på, för när man är gift är man inte längre föräldrarnas ansvar utan mannens, berättar Susanne.

Susanne är uppväxt i en skånsk kommun. När hon gick sista året på gymnasiet ville hennes föräldrar gifta bort henne till en man i deras hemland, en man som Susanne aldrig träffat.

Men Susanne vägrade, hon var kär i en annan kille, en kille som hennes föräldrar inte accepterade. Föräldrarna tryckte på och hotade för att hon trots allt skulle gifta sig med den man som föräldrarna valt. Då beslutade sig Susanne för att rymma. Tillsammans med en kurator på skolan planerade hon sin flykt.

– Vi höll på nästan ett år. Jag tog med lite av mina saker varje dag och gömde dem i skolan och en dag i juli 2006 bestämde vi att det var dags, berättar Susanne.

Hennes historia är inte unik, problemet med hedersvåld och hederstänkande är spritt över i stort sett hela Skåne. 25 av 33, eller 75 procent av de skånska kommunerna anger att de kommit i kontakt med hedersvåld. Sammanlagt rör det sig om ett 50-tal fall i länet.

Två av tre skånska kommuner har hjälpt personer till skyddat boende eller på annat sätt hjälpt dem att gömma sig efter att de varit utsatta för hedersvåld eller hot om hedersvåld.

Susanne var en av dem som fick gömma sig, idag bor i hon på en skyddad adress i en annan del av Sverige. Hon har gift sig med killen hon var kär i och har fått ett jobb inom vården som hon tycker om och ska snart börja på högskolan.

Hon säger att hon trots allt som hänt fortfarande har känslor för sin familj, men att hon inte vågar ta kontakt med dem igen.

– Jag har fortfarande kontakt med min ena bror som också har brutit med mina föräldrar. Han säger att de har hotat att döda mig om jag kommer hem igen, berättar Susanne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista