SKÅNE

Specialistteam ska hjälpa personer med flerfunktionshinder

Region Skåne blir först i landet med att erbjuda extra hjälp till personer med flera funktionshinder. Det är personer som hittills ofta hamnat mellan stolarna när de har behövt hjälp.

– Jag tror att det finns ett stort behov. De här personerna har en svår vardag och vet inte alltid vart de ska vända sig, säger Kerstin Olsson, sektionschef vid område rehabiliteringsmedicin på Universitetssjukhuset i Lund.

Man räknar med att runt 20 000-25 000 personer i Skåne har flera funktionshinder, beroende på hur man definierar begreppet och var man drar gränserna.

Många av dem får inte den hjälp de behöver när de blir sjuka och får andra och nya problem.

– Det kan handla om en person som haft en ryggmärgsskada i 25 år och som levt ett aktivt liv och kanske arbetat men där det vanliga åldrandets symptom börjar ställa till bekymmer, berättar Kerstin Olsson.

Regionen satsar nu fen miljoner kronor på ett team som ska bildas och som kommer att bestå av bland annat sjuksköterskor, läkare, psykologer och sjukgymnaster.

De ska inte bara jobba med den enskilde patienten, de ska också utbilda annan sjukvårdspersonal.

– Huvudsyftet är att de här människorna ska få en drägligare tillvaro som de kan hantera med stöd av primärvården, kommunen och oss, säger Monika Vestling, biträdande sektionschef på rehabiliteringsmedicin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista