Hedersvåld

Tolv skånska kommuner saknar utbildning om hedersrelaterat våld

I en tredjedel av de skånska kommunerna har de som arbetar på socialtjänsten ingen särskild utbildning i hedersvåld och hederstänkande. Det är främst i de mindre kommunerna som personalen på socialtjänsterna saknar utbildning.

Osby är en av kommunerna där man saknar utbildning.

– Små kommuner kanske prioriterar utbildning i mer omfattande frågor. Vi samarbetar dock med andra kommuner och andra samarbetsparter i sådana här frågor, säger Karin Alriksson Andersson, verksamhetschef för mottagningen på socialkontoret i Osby.

Men i Sveriges Radios undersökning svarar de liksom en tredjedel av de andra skånska kommunerna att personalen saknar särskild utbildning om hedersvåld och hederstänkande.

Hanna Cinthio har jobbat med utbildning och föreläsningar om hedersproblematik. Just nu jobbar hon i Malmö stad.

– En felbedömning kan handla om att man inte har kollat upp var man placerar ben utsatt person utan att kolla om det finns släktingar eller andra inblandade som bor på orten, säger Hanna Cinthio.

I tolv skånska kommuner uppger man alltså att man saknar särskild utbildning om hedersproblematik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista