Hallandsås

Utsläpp i Lyabäcken inte chefernas fel

2003 förorenades Lyabäcken på Hallandåsen av cement och bentonit i samband med en provborrning för tunnelbygget genom åsen. Banverkets projektchef Christer Möller och entreprenören Skanska-Vincis projektdirektör Stig Eriksson åtalades för vållande till miljöstörning, men båda frias av Helsingborgs tingsrätt.

Visserligen kommer Helsingborgs tingsrätt fram till att det inte är något tvivel om att utsläppen som förorenade Lyabäcken kom från provborrningen. De sabotageteorier som framförts av både Banverkets och Skanska Vincis advokater tror inte tingsrätten ett dugg på. Men att utsläppen kommer från borrhållet innebär för den skull inte automatiskt att cheferna gjort sig skyldiga till något brott. Tingsrätten anser inte att åklagaren kunnat bevisa att cheferna varit oaktsamma på något sätt.

De har anlitat en lång rad experter i förberedelsearbetet. Både inom sina respektive organisationer och fristående. Tingsrätten tycker också att åklagarna varit svepande i gärningsbeskrivningen i sitt åtal och inte kunnat peka mer direkt på vilket sätt cheferna skulle ha varit oaktsamma. Därför frikänns de, och eftersom cheferna frikänns blir det inte heller aktuellt att döma ut någon företagsbot från företagen. Det hade åklagaren också krävt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista